Grafische Technieken

De cursussen en workshops worden gegeven door John Hartjes, beeldend kunstenaar, graficus en schilder. Hij is gespecialiseerd in grafische technieken en beoefent deze sinds 1984. De grafiekwerkplaats is ingericht om aan zes deelnemers per cursus of workshop plaats te bieden. Hierdoor is individuele begeleiding mogelijk.

De aangeboden cursus en workshop zijn geschikt voor beginners en gevorderden.

Tijdens de cursus of workshop kunt U vertrouwd raken met een van de grafische technieken die hierboven worden beschreven en zo leren een diepdruk-beelddrager te vervaardigen en deze af te drukken. Het werken aan technische perfectie en het beheersen van het materiaal is even belangrijk als het ontwikkelen van een “eigen handschrift”.

Cursussen

start - maandag 11 september 2017

lessen geschikt voor beginners en gevorderden

individuele begeleiding

voor volwassenen en jongeren vanaf 15 jaar

ochtend 10.00 - 12.30 uur

middag  14.30 - 16.30 uur

avond    19.30 - 22.00 uur

 max.6 deelnemers

Kosten -  12 lessen € 295, - excl.materiaalkosten

losse les in overleg kosten 27,50 per les excl. materiaalkosten

Grafiekwerkplaats John Hartjes | Spoorstraat 20 - 6953 BX - Dieren  Telefoon 0313 415360 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Workshop GRAFIEK  2017 voor volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar

van 11.00-17.00 uur Max 6 deelnemers

 hoog en diepdruk technieken;

droge naald, lijn ets, ets aquatint, linosnede, monotyp

workshop is geschikt voor beginners en gevorderden

Kosten:

volwassenen per dag € 65,- incl. lunch excl.materiaalkosten

jongeren per dag € 32,50 incl. lunch en incl. materiaalkosten - 1 dagdeel van 3 uur in overleg mogelijk € 22,- incl. materiaal

Workshopdagen najaar 2017:

zaterdag 7 oktober

speciale groepsaanbiedingen voor volwassenen met kinderen:
In overleg kan een apart lesprogramma worden samengesteld.
Kosten op aanvraag.


kinderen - "Sjors creatief" - groep 6-7 en 8

Tekenen en Grafische druktechnieken

Max 6 deelnemers

zaterdag - 1 dagdeel van 11.00 -13.00 uur € 12,--

Agenda:

Februari     - Zaterdag 4 /11/18

Maart         - Zaterdag 11/18/25

April          - Zaterdag 01/08/15

September  - Zaterdag 16/23/30

Oktober      - Zaterdag 07/14/21

November   - Zaterdag 04/11/18

1 dagdeel van 3 uur in overleg mogelijk € 18,- incl. materiaal

Max 6 deelnemers

John Hartjes, beeldend kunstenaar, is gespecialiseerd in grafische technieken. In zijn professioneel ingerichte atelier aan de Spoorstraat 20 in Dieren zijn alle benodigde materialen aanwezig, inclusief een grote drukpers. Dit maakt een grote variëteit in werkstukken mogelijk Hoogdruk en diepdruk zijn twee technieken die tijdens de workshop beoefend worden. Nieuw is dat het nu ook mogelijk is de lijnetstechniek te beoefenen. Een diepdruktechniek waarbij een plaat met een etsmiddel wordt bewerkt. Dit middel werkt in op het metaal, daardoor ontstaan er verdiepingen: de geëtste lijn. Door de individuele begeleiding is de workshop geschikt voor beginners en gevorderden.

Achtergrondinformatie over Grafische Technieken

Lijn ets Techniek waarbij een plaat met zuur wordt bewerkt, het zuur kan inwerken op het metaal, er ontstaan daardoor verdiepingen de geëtste lijn.- de zogenaamde lijn-ets. Vlakken die niet geëtst mogen worden worden afgedekt met een etsgrond. Deze dient als beschermlaag tegen het zuur. Bij een lijn ets teken je door de afdekgrond heen. Een kundige etser zal in fasen genuanceerde effecten weten te bereiken. Het ets middel vreet het metaal weg daar waar getekend is- daar waar het metaal bloot gelegd is. Na eenmaal bijten zijn dus alle lijnen even diep. Drukt men nu de plaat af, dan zouden ze alle ook even krachtig op de afdruk komen. Om verscheidenheid van licht en donker te bereiken, zal daarom de etser thans de lijnen, die hij zo wil houden, met opgeloste etsgrond zorgvuldig dichtpenselen, en daarna de vloeistof ten tweede male laten bijten. Zo maakt de etser vijf, zes of meer graduele verschillen. De droge naald Met een scherp gereedschap maakt U groeven dan wel krassen in een metalen plaat. Krassen en groeven vormen de tekening.  Tezamen met de afdruk hiervan wordt dit als geheel genoemd: de droge naald. Specifiek hiervoor is dat door het krassen er bramen ontstaan naast de groef. Wanneer van zo een lijn gedrukt wordt ontstaat hierdoor een mooie wollige fluweelzwarte lijn. De kartondruk De kartondruk is een variant op de droge naald. Met rondpuntig gereedschap wordt de lijn in het karton gedrukt. Waarna er een afdruk van gemaakt kan worden.

zandgietencireperduegieten

 

Workshop Bronsgieten

gieten in zand- gieten in sepia - er kan worden gegoten in brons, messing, tin en zilver

zie ook introductiedag metaalgieten >>

zie ook workshop medaillons gieten >>

programma: - theoretische informatie over de giettechnieken - ontwerpen vervaardigen van een drukvorm - te gieten vormen gietklaar maken - gietsel afwerken, vijlen, ciseleren, polijsten, patineren

* Bij het gieten in gietaarde en in sepia kunnen kleine objecten of sieraden worden vervaardigd, hierbij moeten de vormen die in zand worden gedrukt lossend zijn * 

Deze workshop is geschikt voor beginners en gevorderden. De begeleiding is individueel. Deelname van min. twee dagen wordt aangeraden. 

Docenten : Andrea Stötzer en John Hartjes; beeldend kunstenaar en docent

Deelname: per dag van 11.00-17.00 uur € 60,- deelname halve dag 4 uur in overleg € 40,- excl.lunch en materiaal. Verbruikskosten worden na afloop verrekend 

Deze workshop is geschikt voor groepen van 4 tot max 15 personen.

deelname min. 4 uur is noodzakelijk

Kosten voor groepen op aanvraag

Inschrijfformulier >>

cur keramiek1484div 0838werkfoto keramiek2013Keramiekglazuren van tegelsKeramiek werkplaatscur keramiek0023keramiekcursusPICT6384

   
   

Keramiek

De aangeboden cursussen zijn geschikt voor beginners en gevorderden. Het werken aan technische perfectie en het beheersen van het materiaal is even belangrijk als het ontwikkelen van een ‘eigen verhaal’. Aan de hand van voorbeelden (uit boeken, dia’s etc.) wordt gepraat over de verschillende manieren van werken. Aan de opdrachten die ik geef kan ieder zijn eigen invulling geven. Het belangrijkste van deze cursus is het plezier hebben in het werken met klei.

Werkplaats : De cursus wordt gegeven in  mijn atelier. In de zomer kan er eventueel ook buiten gewerkt worden. Het atelier is sfeervol en groot. Er zijn grote ovens aanwezig en een ruim assortiment van verschillende soorten klei, engobes en glazuren.

Enkele gedachten over mijn werkwijze:

Het is heel bijzonder, vind ik, om iets te kunnen vertellen, niet in woorden, maar op een andere manier. - In het begin weet ik vaak nog niet precies wat het zal worden. Tijdens het werken groei ik er naar toe om mijn vorm duidelijkheid te geven. Het mooie van het materiaal ‘klei’ is, dat je de tijd hebt om tot keuzes te komen. - Figuratief of abstract? Hoe werk je? Dat is niet belangrijk. Het gaat om het ‘eigen verhaal’ en hoe je dat vertelt. - Mijn functie is het helpen bewust maken van wat je doet met het materiaal en het vinden van je persoonlijke uitdrukkingsvorm. Het is heel belangrijk te durven kiezen, te leren over drempels te stappen en te praten over je werk. Dan kun je naar huis gaan met iets waar je een goed gevoel over hebt. 

Cursussen Keramiek

Start donderdag 28 januari 2016

Cursus voor volwassenen en jongeren vanaf 15 jaar

ochtend van 10-12.30 uur 

middag van 14.00-16.30 uur

avond   van 19.30-22.00 uur

Kosten voor 13 lessen zijn: € 260,- excl. materiaalkosten.
Losse les op afspraak mogelijk: kosten € 24,- excl.materiaalkosten

Docente:

Andrea Stötzer

  • kunstenaar ruimtelijke vormgeving en docente handvaardigheid 
  • kreeg haar opleiding aan de Hogeschool voor Beeldende Kunsten te Arnhem 
  • ontving de Burgemeester de Bruin-prijs 1990 van de Gemeente Rheden.

Werkplaats:

De cursus wordt gegeven in mijn atelier. In de zomer kan er eventueel ook buiten gewerkt worden.                     Het materiaal voor deze cursus is aanwezig, evenals een oven.

Op afspraak:

Voor groepen (min.4 tot max 15 personen) kunnen workshops gegeven worden.
Workshop:halve dag van 3 uur tot 6 uur

Onderwerp en kosten in overleg.

Workshops

Workshop Keramiek voor volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar

vrije vormen,tegels,porselein-kleuren, inlegwerk- introductie japanse Raku

individuele begeleiding

Max. 9 deelnemers

Materiaal en oven zijn aanwezig.

januari 2016: zondag 10 - donderdag 14 januari 

Kosten zomerworkshops:
kinderen en studenten
- 1 dagdeel van 3 uur in overleg mogelijk € 18,- incl. materiaal

volwassenen
- per dag van 11-17 uur € 60,- incl. lunch en excl. materiaalkosten
- 3 dagen van 11-17 uur € 150,- incl. lunch en excl. materiaalkosten
- 1 dagdeel van 3 uur in overleg mogelijk € 30,- excl. materiaal

speciale groepsaanbiedingen voor volwassenen met kinderen:
In overleg kan een apart lesprogramma worden samengesteld.
Kosten op aanvraag.

Masterclass

individuele coaching en werkbespreking  - op aanvraag

van 10.30 uur – 17.00 uur
De kosten voor een "losse" Masterlesdag is € 90,- incl."huiswerkbegeleiding".
Voor mensen die een keuze gemaakt hebben voor de keramiek; die het eigen verhaal verder willen ontwikkelen  en omzetten.Ondersteuning in continuiteit en het zelfstandig werken thuis.

Proefles en intake gesprek op afspraak!

Achtergrondinformatie over technieken keramiek

Technieken en mogelijkheden

Vrije vormen - Schilderen op keramiek - Abstract/figuratief - Gebruiksvoorwerpen - Engobes, glazuren, majolica - Raku stoken

De workshop keramiek wordt gegeven in het atelier van Andrea Stötzer. Er is een groot assortiment glazuren, engobes, kleurstoffen, majolica en andere opglazuurverven. Er is een groot assortiment klei in verschillende soorten en kleuren. Er zijn twee ovens aanwezig. De mogelijkheid bestaat om groot werk te maken. Er is een klei wals aanwezig om plaatwerk te kunnen maken.

Workshop Keramiek

Tijdens een workshop werk je een hele dag aan een bepaald werkstuk. Hierdoor is het mogelijk intensief en geconcentreerd aan een object te werken en b.v. ingewikkelde of grotere werkstukken te vervaardigen.  Denk bijvoorbeeld aan objecten voor een bepaalde plaats, zoals tuinobjecten, tegelplateaus of waterobjecten. Er worden meerdere keramiektechnieken aangeboden tijdens de workshops.

Aan elke workshop kunnen maximaal 9 mensen deelnemen.

Andrea Stötzer | Spoorstraat 20 | 6953 BX Dieren 0313-415044 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

metaal zilvertininsepiametaal zandgieten

 

Workshop Medaillons Gieten

Zilvertin gieten in gietaarde en in sepia (Bij belangstelling kan tijdens de workshop ook in brons worden gegoten)

 van 11.00 – 17.00 uur

programma: - theoretische informatie over de giettechnieken - ontwerpen en vervaardigen van een drukmodel hierbij moeten de vormen die in zand worden gedrukt” lossend” zijn 1.Bij het gieten in sepia kunnen vormen kunnen worden uitgesneden en is er een reliëf te vervaardigen. 2.Bij het gieten in gietaarde wordt met kneedbaar materiaal een eigen drukvorm ontworpen en aansluitend gegoten in metaal

Er kunnen medaillons, penningen,sieraden, of kleine objecten worden vervaardigd, In overleg is gieten in andere metalen zo als brons of messing mogelijk.

Deze workshop is geschikt voor beginners en gevorderden. De begeleiding is individueel.

Docenten : Andrea Stötzer en John Hartjes; beeldend kunstenaar en docent

Kosten : € 70,- per persoon incl materiaal en lunch

Werkstukken van cursisten Zandgieten >>

Inschrijfformulier >>

ws graf.techniekenws graf.techn.cursusgraf2013Grafiekwerkplaats2grafiek kids 3550handeninkt

 

Grafische Technieken

De cursussen en workshops worden gegeven door John Hartjes, beeldend kunstenaar, graficus en schilder. Hij is gespecialiseerd in grafische technieken en beoefent deze sinds 1984. De grafiekwerkplaats is ingericht om aan zes deelnemers per cursus of workshop plaats te bieden. Hierdoor is individuele begeleiding mogelijk.

De aangeboden cursus en workshop zijn geschikt voor beginners en gevorderden.

Tijdens de cursus of workshop kunt U vertrouwd raken met een van de grafische technieken die hierboven worden beschreven en zo leren een diepdruk-beelddrager te vervaardigen en deze af te drukken. Het werken aan technische perfectie en het beheersen van het materiaal is even belangrijk als het ontwikkelen van een “eigen handschrift”.

Cursussen

start donderdag 28 januari 2016

lessen geschikt voor beginners en gevorderten

individuele begeleiding

voor volwassenen en jongeren vanaf 15 jaar

ochtend 10.00-12.30 uur

middag 14.30 -16.30 uur

avond   19.30- 22.00 uur

 max.6 deelnemers

Kosten 13 lessen € 295, - excl.materiaalkosten

losse les in overleg kosten 27,50 per les excl. materiaalkosten 

Workshops

Grafiek- hoog en diepdruktechnieken;

droge naald, lijnets, etsaquatint, linosnede

workshop is geschikt voor beginners en gevorderden

Workshop GRAFIEK voor volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar

van 11.00-17.00 uur Max 5 deelnemers

Workshopdagen winter 2016:

zondag 10 januari – donderdag 14 januari 2016

Workshop op maat ! - andere workshopdagen zijn in overleg te organiseren

Kosten workshop:
kinderen en studenten
- 1 dagdeel van 3 uur in overleg mogelijk € 18,- incl. materiaal

volwassenen

- per dag van 11-17 uur € 60,- incl. lunch en excl. materiaalkosten
- 3 dagen van 11-17 uur € 150,- incl. lunch en excl. materiaalkosten
- 1 dagdeel van 3 uur in overleg mogelijk € 30,- excl. materiaal

speciale groepsaanbiedingen voor volwassenen met kinderen:
In overleg kan een apart lesprogramma worden samengesteld.
Kosten op aanvraag.

John Hartjes, beeldend kunstenaar, is gespecialiseerd in grafische technieken. In zijn professioneel ingerichte atelier aan de Spoorstraat 20 in Dieren zijn alle benodigde materialen aanwezig, inclusief een grote drukpers. Dit maakt een grote variëteit in werkstukken mogelijk Hoogdruk en diepdruk zijn twee technieken die tijdens de workshop beoefend worden. Nieuw is dat het nu ook mogelijk is de lijnetstechniek te beoefenen. Een diepdruktechniek waarbij een plaat met een etsmiddel wordt bewerkt. Dit middel werkt in op het metaal, daardoor ontstaan er verdiepingen: de geëtste lijn. Door de individuele begeleiding is de workshop geschikt voor beginners en gevorderden.

Grafiekwerkplaats John Hartjes | Spoorstraat 20 - 6953 BX - Dieren                                                                Telefoon 0313 415360 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Achtergrondinformatie over Grafische Technieken

Lijnets Techniek waarbij een plaat met zuur wordt bewerkt, het zuur kan inwerken op het metaal, er ontstaan daardoor verdiepingen de geëtste lijn.- de zogenaamde lijnets. Vlakken die niet geëtst mogen worden worden afgedekt met een etsgrond. Deze dient als beschermlaag tegen het zuur. Bij een lijnets teken je door de afdekgrond heen. Een kundige etser zal in fasen genuanceerde effecten weten te bereiken. Het etsmiddel vreet het metaal weg daar waar getekend is- daar waar het metaal bloot gelegd is. Na eenmaal bijten zijn dus alle lijnen even diep. Drukt men nu de plaat af, dan zouden ze alle ook even krachtig op de afdruk komen. Om verscheidenheid van licht en donker te bereiken, zal daarom de etser thans de lijnen, die hij zo wil houden, met opgeloste etsgrond zorgvuldig dichtpenselen, en daarna de vloeistof ten tweede male laten bijten. Zo maakt de etser vijf, zes of meer graduele verschillen. De droge naald Met een scherp gereedschap maakt U groeven dan wel krassen in een metalen plaat. Krassen en groeven vormen de tekening.  Tezamen met de afdruk hiervan wordt dit als geheel genoemd: de droge naald. Specifiek hiervoor is dat door het krassen er bramen ontstaan naast de groef. Wanneer van zo een lijn gedrukt wordt ontstaat hierdoor een mooie wollige fluweelzwarte lijn. De kartondruk De kartondruk is een variant op de droge naald. Met rondpuntig gereedschap wordt de lijn in het karton gedrukt. Waarna er een afdruk van gemaakt kan worden.

Meer artikelen...