ws graf.techniekenws graf.techn.cursusgraf2013Grafiekwerkplaats2grafiek kids 3550handeninkt

 

Grafische Technieken

De cursussen en workshops worden gegeven door John Hartjes, beeldend kunstenaar, graficus en schilder. Hij is gespecialiseerd in grafische technieken en beoefent deze sinds 1984. De grafiekwerkplaats is ingericht om aan zes deelnemers per cursus of workshop plaats te bieden. Hierdoor is individuele begeleiding mogelijk.

De aangeboden cursus en workshop zijn geschikt voor beginners en gevorderden.

Tijdens de cursus of workshop kunt U vertrouwd raken met een van de grafische technieken die hierboven worden beschreven en zo leren een diepdruk-beelddrager te vervaardigen en deze af te drukken. Het werken aan technische perfectie en het beheersen van het materiaal is even belangrijk als het ontwikkelen van een “eigen handschrift”.

Cursussen

start donderdag 28 januari 2016

lessen geschikt voor beginners en gevorderten

individuele begeleiding

voor volwassenen en jongeren vanaf 15 jaar

ochtend 10.00-12.30 uur

middag 14.30 -16.30 uur

avond   19.30- 22.00 uur

 max.6 deelnemers

Kosten 13 lessen € 295, - excl.materiaalkosten

losse les in overleg kosten 27,50 per les excl. materiaalkosten 

Workshops

Grafiek- hoog en diepdruktechnieken;

droge naald, lijnets, etsaquatint, linosnede

workshop is geschikt voor beginners en gevorderden

Workshop GRAFIEK voor volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar

van 11.00-17.00 uur Max 5 deelnemers

Workshopdagen winter 2016:

zondag 10 januari – donderdag 14 januari 2016

Workshop op maat ! - andere workshopdagen zijn in overleg te organiseren

Kosten workshop:
kinderen en studenten
- 1 dagdeel van 3 uur in overleg mogelijk € 18,- incl. materiaal

volwassenen

- per dag van 11-17 uur € 60,- incl. lunch en excl. materiaalkosten
- 3 dagen van 11-17 uur € 150,- incl. lunch en excl. materiaalkosten
- 1 dagdeel van 3 uur in overleg mogelijk € 30,- excl. materiaal

speciale groepsaanbiedingen voor volwassenen met kinderen:
In overleg kan een apart lesprogramma worden samengesteld.
Kosten op aanvraag.

John Hartjes, beeldend kunstenaar, is gespecialiseerd in grafische technieken. In zijn professioneel ingerichte atelier aan de Spoorstraat 20 in Dieren zijn alle benodigde materialen aanwezig, inclusief een grote drukpers. Dit maakt een grote variëteit in werkstukken mogelijk Hoogdruk en diepdruk zijn twee technieken die tijdens de workshop beoefend worden. Nieuw is dat het nu ook mogelijk is de lijnetstechniek te beoefenen. Een diepdruktechniek waarbij een plaat met een etsmiddel wordt bewerkt. Dit middel werkt in op het metaal, daardoor ontstaan er verdiepingen: de geëtste lijn. Door de individuele begeleiding is de workshop geschikt voor beginners en gevorderden.

Grafiekwerkplaats John Hartjes | Spoorstraat 20 - 6953 BX - Dieren                                                                Telefoon 0313 415360 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Achtergrondinformatie over Grafische Technieken

Lijnets Techniek waarbij een plaat met zuur wordt bewerkt, het zuur kan inwerken op het metaal, er ontstaan daardoor verdiepingen de geëtste lijn.- de zogenaamde lijnets. Vlakken die niet geëtst mogen worden worden afgedekt met een etsgrond. Deze dient als beschermlaag tegen het zuur. Bij een lijnets teken je door de afdekgrond heen. Een kundige etser zal in fasen genuanceerde effecten weten te bereiken. Het etsmiddel vreet het metaal weg daar waar getekend is- daar waar het metaal bloot gelegd is. Na eenmaal bijten zijn dus alle lijnen even diep. Drukt men nu de plaat af, dan zouden ze alle ook even krachtig op de afdruk komen. Om verscheidenheid van licht en donker te bereiken, zal daarom de etser thans de lijnen, die hij zo wil houden, met opgeloste etsgrond zorgvuldig dichtpenselen, en daarna de vloeistof ten tweede male laten bijten. Zo maakt de etser vijf, zes of meer graduele verschillen. De droge naald Met een scherp gereedschap maakt U groeven dan wel krassen in een metalen plaat. Krassen en groeven vormen de tekening.  Tezamen met de afdruk hiervan wordt dit als geheel genoemd: de droge naald. Specifiek hiervoor is dat door het krassen er bramen ontstaan naast de groef. Wanneer van zo een lijn gedrukt wordt ontstaat hierdoor een mooie wollige fluweelzwarte lijn. De kartondruk De kartondruk is een variant op de droge naald. Met rondpuntig gereedschap wordt de lijn in het karton gedrukt. Waarna er een afdruk van gemaakt kan worden.