Grafische Technieken

De cursussen en workshops worden gegeven door John Hartjes, beeldend kunstenaar, graficus en schilder. Hij is gespecialiseerd in grafische technieken en beoefent deze sinds 1984. De grafiekwerkplaats is ingericht om aan zes deelnemers per cursus of workshop plaats te bieden. Hierdoor is individuele begeleiding mogelijk.

De aangeboden cursus en workshop zijn geschikt voor beginners en gevorderden.

Tijdens de cursus of workshop kunt U vertrouwd raken met een van de grafische technieken die hierboven worden beschreven en zo leren een diepdruk-beelddrager te vervaardigen en deze af te drukken. Het werken aan technische perfectie en het beheersen van het materiaal is even belangrijk als het ontwikkelen van een “eigen handschrift”.

Cursussen

start - maandag 23 januari 2017

lessen geschikt voor beginners en gevorderden

individuele begeleiding

voor volwassenen en jongeren vanaf 15 jaar

ochtend 10.00 - 12.30 uur

middag  14.30 - 16.30 uur

avond    19.30 - 22.00 uur

 max.6 deelnemers

Kosten -  12 lessen € 295, - excl.materiaalkosten

losse les in overleg kosten 27,50 per les excl. materiaalkosten

Workshops

Grafiek - hoog en diepdruktechnieken;

droge naald, lijnets, etsaquatint, linosnede, monotyp

workshop is geschikt voor beginners en gevorderden

Workshop GRAFIEK  2017 voor volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar

van 11.00-17.00 uur Max 6 deelnemers

Kosten:

volwassenen per dag €60,- incl. lunch excl.materiaalkosten

jongeren per dag €30,- incl.lunch en incl. materiaalkosten - 1 dagdeel van 3 uur in overleg mogelijk € 18,- incl. materiaal

Workshopdagen winter 2017:

zaterdag 25 februari – zaterdag- 11maart- zaterdag 25 maart


kinderen - "Sjors creatief" - groep 6-7 en 8

Tekenen en grafische druktechnieken

Max 6 deelnemers

1 dagdeel van 11.00 -13.00 uur € 12,--

Agenda:

Februari     - Zaterdag 4 /11/18

Maart         - Zaterdag 11/18/25

April          - Zaterdag 01/08/15

September  - Zaterdag 16/23/30

Oktober      - Zaterdag 07/14/21

November   - Zaterdag 04/11/18

1 dagdeel van 3 uur in overleg mogelijk € 18,- incl. materiaal

Max 6 deelnemers

speciale groepsaanbiedingen voor volwassenen met kinderen:

In overleg kan een apart lesprogramma worden samengesteld.
Kosten op aanvraag.

John Hartjes, beeldend kunstenaar, is gespecialiseerd in grafische technieken. In zijn professioneel ingerichte atelier aan de Spoorstraat 20 in Dieren zijn alle benodigde materialen aanwezig, inclusief een grote drukpers. Dit maakt een grote variëteit in werkstukken mogelijk Hoogdruk en diepdruk zijn twee technieken die tijdens de workshop beoefend worden. Nieuw is dat het nu ook mogelijk is de lijnetstechniek te beoefenen. Een diepdruktechniek waarbij een plaat met een etsmiddel wordt bewerkt. Dit middel werkt in op het metaal, daardoor ontstaan er verdiepingen: de geëtste lijn. Door de individuele begeleiding is de workshop geschikt voor beginners en gevorderden.

Grafiekwerkplaats John Hartjes | Spoorstraat 20 - 6953 BX - Dieren  Telefoon 0313 415360 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Achtergrondinformatie over Grafische Technieken

Lijnets Techniek waarbij een plaat met zuur wordt bewerkt, het zuur kan inwerken op het metaal, er ontstaan daardoor verdiepingen de geëtste lijn.- de zogenaamde lijnets. Vlakken die niet geëtst mogen worden worden afgedekt met een etsgrond. Deze dient als beschermlaag tegen het zuur. Bij een lijnets teken je door de afdekgrond heen. Een kundige etser zal in fasen genuanceerde effecten weten te bereiken. Het etsmiddel vreet het metaal weg daar waar getekend is- daar waar het metaal bloot gelegd is. Na eenmaal bijten zijn dus alle lijnen even diep. Drukt men nu de plaat af, dan zouden ze alle ook even krachtig op de afdruk komen. Om verscheidenheid van licht en donker te bereiken, zal daarom de etser thans de lijnen, die hij zo wil houden, met opgeloste etsgrond zorgvuldig dichtpenselen, en daarna de vloeistof ten tweede male laten bijten. Zo maakt de etser vijf, zes of meer graduele verschillen. De droge naald Met een scherp gereedschap maakt U groeven dan wel krassen in een metalen plaat. Krassen en groeven vormen de tekening.  Tezamen met de afdruk hiervan wordt dit als geheel genoemd: de droge naald. Specifiek hiervoor is dat door het krassen er bramen ontstaan naast de groef. Wanneer van zo een lijn gedrukt wordt ontstaat hierdoor een mooie wollige fluweelzwarte lijn. De kartondruk De kartondruk is een variant op de droge naald. Met rondpuntig gereedschap wordt de lijn in het karton gedrukt. Waarna er een afdruk van gemaakt kan worden.