WORKSHOP

introductie Japanse Raku

vrijdag 25 Juli 2015

van 11.00 – 22.00 uur

opbouwen van eenvoudige vormen, stoken van klei in houtvuur

 

 

Japanse Raku theekom

Raku, wat in het Japans zoveel betekend als genoegen, plezier, is een pottenbakkerstechniek die ontwikkeld werd als onderdeel van de theeceremonie.Het Raku product verschilt essentieel van het gebruikelijke steengoed doordat de stukken niet gedraaid,maar met de hand gevormd werden en op lage temperatuur (rond 950C )gebakken in een klein oventje.

Oorspronkelijk werden in Raku alleen kommetjes gemaakt. Deze zijn traditioneel “tebineri”, d.I. met de hand en niet op de draaischijf gevormd, ze hebben een ruwe, dikke en poreuze wand- zodat ze de hete drank goed isoleren en geen harde klank geven die de op het Zenboeddhisme geënte theeceremonie zou verstoren- en ze zijn tenslotte, van asymmetrisch en golvend van boord- en spelen daardoor, naar het gevoel van de Japanners, in op de omringende natuur.

Deze workshop is geschikt voor beginners en gevorderden.

De begeleiding is individueel. Deelname van een dag is noodzakelijk.

Docente : Andrea Stötzer; kunstenaar en docente keramische technieken

Kosten : 1 dag introductie jap. Raku: 24.7. - € 60,- excl. materiaal en incl.uitgebreide lunch                                                                      andere maaltijden worden verzorgd door de deelnemers - ieder brengt iets “lekkers” mee                       

Haptonomie en Creativiteit: van rust en aandacht naar inspiratie

Deze workshop wordt gegeven door Andrea Stötzer docent keramiek van Dutch Arts and Crafts in samenwerking met Gea Brouwer haptotherapeute, gespecialiseerd in prikkelverwerking.

Het is een dag om te onthaasten, inspiratie op te doen. Te leren los te laten dat iets perfect, mooi of ergens aan moet voldoen.                                                     Leren buiten vaste patronen te denken. Het is een leuk en gevarieerd programma waar veel aan te beleven valt.

Inhoud:      

Terug naar het middelpunt van je lichaam. Stress en spanning loslaten, opladen met positieve energie. Daarna met gesloten ogen zonder na te denken                een eenvoudig kommetje van bijzondere schoonheid vervaardigen.            

De middag is om te reflecteren en te observeren. Je leert dieper te voelen wat werkelijk inspireert en hoe dat om te zetten in het dagelijkse leven.                        Het kommetje wordt met engobes beschilderd. Deze wordt na afloop gebakken en kan later als herinnering opgehaald worden.

Wanneer:         Vrijdag 21 Augustus 2015

Tijd:                 10.30-16.00 uur

Waar:               Atelier Dutch House of Arts en Crafts. Spoorstraat 20 te Dieren

Kosten:             65€ introductieprijs inclusief lunch